Computer Knowledge Important Mock Test For APPSC & TSPSC

Computer Knowledge Important Mock Test – 1 For APPSC & TSPSC ALL COMPETITIVE EXAMS SPECIAL

1. Which of the following measure(s) is/are used to determine the quality of a printer_.
a) Dots printed in a minute
b) Dots per Inch
c) Dot-Per-Square-Inch
d) All of the Above

Answer : C

2.is the mode we use to execute the instruction from a computer.
a) Sequential
b) Parallel
c) Both (a) & (b)
d) None of the above

Answer : C

3. Modern computers are reliable but they don’t have
a) Fast
b ) Powerful
c) Cheap
d) Self thinking

Answer : D

4. What is meant by devoted computer
a) Which uses only one kind of software
b) Which is used by only one person
c) Which is assigned with only one task
d) No such type of computers are available

Answer : C

5. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except?
a) Microprocessor
b) Disk Controller
c) Serial interface
d) Modem

Answer : D

6. A computer program that converts an entire program into a machine language is called
a) Interpreter
b) Simulator
c) Compiler
d ) None of the above

Answer : C

7. A computer program that converts one by one instruction into a machine language is called
a) Interpreter
b) Simulator
c) Compiler
d ) None of the above

Answer : A

8. __ is an internet based computing solution where shared resources are provided.
a) Cloud Computing
b) Networking
c) LAN
d) None of the above

Answer : A

9.__ is the language that computer can understand and execute.
a) Middle Level Language
b) Machine Level Language
c) High Level Language
d) All of the above

Answer : B

10. ……is a set of instructions, also called a program that tells a computer how to perform tasks.
a) Hardware
b) Software
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

11. Router is……device.
a) Input
b) Output
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : C

12. Scanner is…………..device.
a) Input
b) Output
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : A

13. The building block for all information that flows through a computer
a) Bit
b ) Byte
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

14……….is the software that controls all the other soft
a) Software
b) Hardware
c) Windows
d) Operating System

Answer : D

15. The following is termed as permanent memory.
a) Random Access Memory
b) Read Only Memory
c) Flash Memory
d) Cache Memory

Answer : B

16. Memory that temporarily stores data and that can be erased or changed is known as
a) Cache Memory
b) Read Only Memory
c) Flash Memory
d) Random Access Memory

Answer : D

17. Information that is entered into a computer is called as
a) Input
b) Output
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : A

18. Information that a computer produces and delivers back to the user is known as _
a) Input
b) Output
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

19. MP3 player is _ .
a) Input device
b) Output device
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : C

20. The smallest unit of computerized data is referred as
a) Bit
b) Byte
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : A

21. After copying the content, how many times can you paste
a) Only one time
b) Two times
c) Three times
d) Many times

Answer : D

22. What is the keyboard shortcut key to merge a document
a) Alt+Shift+N
b) Alt+Shift+0
c) Alt+Shift+P
d) Alt+Shift+Q

Answer : A

23. In a table to move to the first cell in a row, __ is the keyboard shortcut key.
a) Alt+Tab
b) Alt+Shift
c) Alt+Ctrl
d ) Alt+Home

Answer : D

24. To find text, formatting and special items ___ is the keyboard short key.
a) Ctrl+g
b) Ctrl+h
c) Ctrl+f
d) Ctrl+a

Answer : C

25. What is the shortcut key to display the ‘save as’ dialog box
a) F8
b) F12
c)F11
d) F9

Answer : B

26. Among the following ……….is a logical function.
a) Average
b) Count
C) ABS
d) AND

Answer : D

27. Of the following is correct syntax in excel__?
a) REPLACE (old-text, num-chars, Start-num, New-text)
b) REPLACE (old-text, Start-num, num-chars, New-text)
c) REPLACE (old-text, New-text, num-chars, Start-num)
d) REPLACE (num-chars, Start-num, old-text, New-text)

Answer : B

28. Which of the following is correct
a) Frequency (data-array, bins array)
b) Frequency (data, bins)
c) Frequency (data, bins array)
d) Frequency (array, bins array)

Answer : A

29. Without the symbol ‘=’ excel will treat the data as _
a) Number
b) Formula
c) Text
d) None of the above

Answer : C

30. False () function……
a) Returns the logical value of false
b) Returns the logical value of true
c) Returns the actual value
d) None of the above

Answer : A

31. A group of computers connected together through a central sever using cables and other communication devices is known as
a) Network
b) LAN
c) WAN
d) None of the above

Answer : A

32. All types of banking transactions performed electronically without manual operation is known as
a) E-Banking
b) Computerization
c) Modernization
d) None of the above

Answer : A

33. Banks use computers for _.
a) Track customer information
b) Process the loan application
c) Track the credit card information
d) All of the above

Answer : D

34. Measuring unit of capacity of hard drive is__
a) GB
b) GHz
C) MHz
d) None of the above

Answer : A

35. Web address is a unique address to identify….on web.

a) Browser
b) Website
c) Link
d) All of the above

Answer : B

36. In a network, the computer that stores the files and processes the data is named as?
a) Terminal
b) Modem
c) Server
d ) None

Answer : C

37. In processing of cheques which of the following technology is helpful to the banks ?
a) OMR
b) Barcode
c) MICR
d) OCR

Answer : C

38. The computer code for interchange of information between terminals is
a) ASCII
b) ACSII
C ) ASICI
d) ASIIC

Answer : A

39. Of the following, ___ is different from the group.
a) Windows
b) MS-Word
c) MS-Excel
d) MS-PowerPoint

Answer : A

40. Of the following, is not a computer language.
a) MS-Word
b) C++
c) COBOL
d) BASIC

Answer : A

41. A collection of related records in a database
a) Field
b) File
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

42. VIRUS stands for _
a) Virtual Information Resource Under Siege
b) Vital Information Recourse Under Sage
c) Virus Information Recourse Under Siege
d) Vital Information Recourse Under Siege

Answer : D

43. is known as restricting the access to information.
a) Decryption
b) Encryption
c) Hacking
d) None of the above

Answer : B

44. is known as allowing the authorized access to information
a) Decryption
b) Encryption
c) Hacking
d) None of the above

Answer : A

45. ___ is known as unauthorized access to the system.
a) Decryption
b) Encryption
c) Hacking
d) None of the above

Answer : C

46._ _are the examples of pointing devices.
a) Electronic Mouse
b) Pointing Stick
c)Track ball
d) All of the above

Answer : D

47. The device that is used to read bar codes is
a) OMR
b) Barcode
c) MICR
d) OCR

Answer : B

48. Nano Second is the
a) Millionths of a second
b) Billionths of a second
c) Trillionth of a second
d) Thousands of a second

Answer : B

49. Of the following, would be considered as a way through which a computer virus can enter into a computer system.

a) E-mail with attachments
b) Downloading the data from sites
c) Operating the system without antivirus software
d) All of the above

Answer : D

50…………….is known as a computer network in which one centralized, powerful computer is a hub to which many less powerful personal computers or workstations are connected. The clients run programs and access data that stored on the server.
a) Client-Server network
b) Extranet
c) Internet
d) None of the above.

Answer : A

Leave a Reply

Your email address will not be published.