Computer Knowledge Important Mock Test – 4 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

Computer Knowledge Important Mock Test – 4 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

1. In a network, the computer that stores the files and processes the data is named as
a) Server
b) Terminal
c) Modem
d) All of the above

Answer : A

2. Viruses are called that because
a) They are viruses
b) They can copy themselves and spread
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

3. Which of the can’t spread virus
a) An e-mail with attachment
b) A plain text mail
c) Downloading files over the web
d) None of the above

Answer : B

4. There is a new anti-virus software update available, when it is downloaded to your computer
a) Everyday
b) Only in the night
c) When you next switch on your computer
d) All of the above

Answer : C

5. Numbers are stored and transmitted inside a computer in
a) Binary form
b) ASCII code form
c) Alphabets form
d) Numerical form

Answer : B

6. CPU capacity can be measured in
a) BPS
b) MIPS
c) MHz
d) MPI

Answer : B

7. MPIS stands for
a) Million Instructions Per Second
b) Million Instructions Per Season
c) Monthly Instructions Per Second
d) Million Inputs Per Second

Answer : A

8. LAN speeds are measured in
a) BPS
b) KBPS
c) MBPS
d) MIPS

Answer : C

9. Modem speeds are measured in
a) BPS
b) KBPS
c) MBPS
d) MIPS

Answer : A

10. BPS stands for
a) Bits Per Second
b) Bits Per Season
c) Bytes Per Second
d) Bits Per System

Answer : A

11. In processing cheques which of the following I/O techniques have banks traditionally followed?
a) OCR
b) MICR
c) Barcode
d) VRT

Answer : B

12. What is object of UPS?
a) Using for storage
b) To increase the speed of a computer
c) Provides backup power
d) All of the above

Answer : C

13. QWERTY is used with reference to
a) Monitor
b) Printer
c) Keyboard
d) Mouse

Answer : C

14. “Zipping” a file means
a) Encrypting the message
b) Compressing the message
c) Transfer the message
d) All of the above

Answer : B

15. Integrated Circuits (IC) chips used in computers are made with
a) Gold
b) Silver
c) Silicon
d) Coper

Answer : C

16. —- Is the Super Computer developed in India
a) CRAY
b) PARAM
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

17. Which of the following is different from other
a) Internet
b) Windows
c) Unix
d) Linux

Answer : A

18. What is the full form of WWW?
a) World Wide Web
b) World With Web
c) Work Wide Web
d) World Wide Wet

Answer : A

19. Which of the following Command is required to reboot the computer
a) CTRL+ALT+DEL
b) CTRL+ALT+TAB
c) CTRL+ALT+SHIFT
d) CTRL+SHIFT+DEL

Answer : A

20. Select the ODD one
a) Operating system
b) Interpreter
c) Compiler
d) Assembler

Answer : A

21. PC stands for
a) Practical Computer
b) Personal Computer
c) Private Computer
d) Personal Contact

Answer : B

22. The computer code for interchange of information between terminals is
a) BCDIC
b) BCD
c) ASCII
d) None of the above

Answer : C

23. The retrieval of information from the computer is defined as
a) Data processing
b) Input
c) Output
d) All of the above

Answer : C

24. Which one of the following is NOT a computer language?
a) MS-Excel
b) BASIC
c) COBOL
d) C++

Answer : A

25. “C” is
a) A letter
b) A word
c) A language
d) An alphabet

Answer : C

26. Difference Engine invented by
a) Charles Babbage
b) John McCarthy
c) Pascal
d) Newton

Answer : A

27. First generation computer systems used
a) Transistors
b) Vacuum Tubes
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

28. A byte is made up of
a) Eight bytes
b) Eight binary digits
c) Two binary digits
d) Two decimal points

Answer : B

29. Doing research by using an on-line database instead of a printed set of similar information offers which of the following advantage
a) More current information
b) Easier to understand
c) Better charts
d) None of the above

Answer : A

30. Software programs that allow you to legally copy files and give them away at no cost are called which of the following
a) Time sharing
b) Public domain
c) Shareware
d) None of the above

Answer : B

31. The term that we use to describe physical components of the system
a) Hardware
b) Input
c) Software
d) None of the above

Answer : A

32. Which of the following is used to indicate the location on the computer monitor?
a) Mouse
b) Cursor
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

33. Mr. Saketh needs to design invitation card. What type of computer program is suitable?
a) MS-Word
b) Desktop Publishing
c) Simulation
d) None of the above

Answer : B

34. Which combination of keys needs to be pressed to make a percent sign?
a) Shift+2
b) Shift+3
c) Shift+4
d) Shift+5

Answer : D

35. What process should be used to recall a document saved previously?
a) Copy
b) Save
c) Retrieve
d) Enter

Answer : C

36. What term applies to a collection of related records in a database?
a) Field
b) File
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

37. How are data organized in a spreadsheet?
a) Rows and Columns
b) Boxes
c) Tables
d) None of the above

Answer : A

38. Which of the following mode we use to deliver e-mail
a) Postal
b) Courier
c) Computer
d) Fax

Answer : C

39. VIRUS stands for
a) Vital Information Recourse Under Siege
b) Vital Information Reason Under Siege
c) Vital Information Recourse Under System
d) Virus Information Recourse Under Siege

Answer : A

40. —— Is known as unauthorized access into others system
a) Hacking
b) Encryption
c) Decryption
d) None of the above

Answer : A

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.