Computer Knowledge Important Mock Test – 5 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

Computer Knowledge Important Mock Test – 5 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

1. The part of a computer that coordinates all its functions is called ________
a) ROM program
b) System Board
c) Arithmetic Logic Unit
d) Control unit
e) None

Answer : D

2. A computer cannot boot if it does not have the _____
a) Compiler
b) Loader
c) Operating System
d) Assembler
e) None

Answer : C

3. Any data or instructions entered into the memory of a computer are considered ____
a) Storage
b) Output
c) Input
d) Information
e) None of these

Answer : C

4. A right click on the desktop itself will?
a) Open the display properties dialogue box
b) Show a context – sensitive menu
c) Open the control panel
d) Minimize all open applications
e) None of these

Answer : A

5. The process of starting or restarting a computer system by loading instructions from a secondary storage device into the computer memory is called?
a) Duping
b) Booting
c) Padding
d) CPS
e) None of these

Answer : B

6. ___ is known as unauthorized access into others system?
a) Hacking
b) Encryption
c) Decryption
d) Trafficking
e) None of these

Answer : A

7. When creating a computer program, the ___ designs the structure of the program
a) End User
b) System Analyst
c) Programmer
d) All of the above
e) None

Answer : B

8. Which commands divides the surface of the blank disk into sector and assign a unique address to each one?
a) Ver
b) Format
c) Fat
d) Chkdsk
e) None of these

Answer : B

9. When you turn on the computer, the boot routine will perform this test:
a) RAM test
b) Disk drive test
c) Memory test
d) Power on self test
e) None

Answer : B

10. Which of the following peripheral devices displays information to a user?
a) Monitor
b) Keyboard
c) Secondary Storage Devices
d) Secondary Storage Media
e) None of these

Answer : A

11. Band width refers to:
a) The cost of the cable required to implement a WAN
b) The cost of the cable required to implement a LAN
c) The amount of information a peer-to-peer network can store
d) The amount of information a communication medium can transfer in a given amount of time
e) None of these

Answer : D

12. If the computer keeps rebooting itself, it is likely that:
a) It is effected with virus
b) It does not have enough memory
c) There is no printer
d) There has been a sudden power rise
e) It needs a CD-ROM

Answer : A

13. Devices that enter information and let you communicate with the computer are called:
a) Software
b) Output Devices
c) Hardware
d) Input Devices
e) Input / Output Devices

Answer : D

14. An integrated circuit is ____
a) A complicated circuit
b) An integrating device
c) Much costlier than a single transistor
d) Fabricated on a tiny silicon chip
e) None of the above

Answer : D

15. The computer connected to a LAN (Local Area Network) can
a) Run Faster
b) Go Online
c) Share information and/or share peripheral equipment
d) E – Mail
e) None of these

Answer : C

16. Which device can not be shared in network?
a) Floppy
b) Key board
c) Computer
d) Printer
e) Hard Disk

Answer : B

17. A printer is a type of device used for ____
a) Input
b) Word Processing
c) Processing
d) Output
e) None of these

Answer : D

18. The basic goal of computer process is to convert data into ____
a) Files
b) Tables
c) Information
d) Graphs
e) None of these

Answer : C

19. The name that user gives to a document is referred to as ____
a) Document Name
b) File Name
c) Name Given
d) Document Identity
e) None

Answer : B

20. The person who writes and tests computer program is called a ___
a) Programmer
b) Computer Scientist
c) Software Engineer
d) Project Developer
e) None

Answer : A

21. DNS is the abbreviation of:
a) Domain Name Service
b) Domain Name System
c) Direct Network Service
d) Direct Network System
e) None of these

Answer : B

22. Which of the following is not true as regards primary storage?
a) It is a part of the CPU
b) It allows very fast access to data
c) It is relatively more expensive
d) Information must be transferred to primary storage
e) None of these

Answer : E

23. Which of the following is the most powerful type of computer?
a) Super Micro
b) Super Conductor
c) Micro Computer
d) Super Computer
e) Mega Frame

Answer : D

24. Which of the following isn’t a type of computer facility?
a) Decentralized
b) Centralized
c) Dedistributed
d) Distributed
e) None

Answer : C

25. Computer network is a?
a) A distributed data processing system
b) Multiple computers are linked together for the purpose of data communication and resource sharing
c) Both (A) & (B) are false
d) Both (A) & (B) are true
e) None of these

Answer : D

26. Which of the following will be used for checking spelling?
a) Dictionary Disk
b) Index Disk
c) Directory Disk
d) None of these
e) All the above

Answer : A

27. Internet Banking is an example of?
a) Electronic Funds Transfer (EFT)
b) EDP (Electronic Data Processing)
c) EBCDIC
d) ASCII
e) None of these

Answer : A

28. Anonymous FTP is?
a) Internet file transfer protocol
b) Protocol that requires password
c) Not access to the files
d) None
e) All of the above

Answer : A

29. Archive is a?
a) Backup storage
b) Forward operation
c) Primary storage
d) None
e) All the above

Answer : A

30. CPU performs read/write operations at any point of time in?
a) ROM
b) PROM
c) EPROM
d) RAM
e) None of these

Answer : C

31. BIOS is an abbreviation for?
a) Binary Input/Binary Output
b) Binary synchronous
c) Binary digit
d) None of these
e) All the above

Answer : A

32. Most common channel used by networks today is?
a) Internet
b) Telephone lines
c) Satellite
d) Mail
e) None of these

Answer : B

33. What is the product of data processing?
a) Data
b) Information
c) Software
d) A computer
e) None of these

Answer : B

34. A source program is the program written in which language?
a) English
b) Symbolic
c) High – level
d) Machine
e) None of these

Answer : C

35. To be information, data must be?
a) factual
b) relevant
c) news
d) All the above
e) None of these

Answer : B

36. Thick – film ICs use ____ technique?
a) Screen Printing
b) Cathode Sputtering
c) Monolithic
d) Hybrid
e) None

Answer : A

37. A collection of Eight bits is called?
a) Byte
b) Word
c) Record
d) File
e) None of these

Answer : A

38. What is a microprocessor?
a) Same as a micro computer
b) A small piece of equipment
c) A small device that controls other equipment
d) A way of doing something fast
e) None of these

Answer : C

39. The microelectronics is the technology of?
a) microprocessor
b) microcomputers
c) Chips

Answer : C

40. The processor of a computer system is called it’s?
a) Nerve centre
b) Eye
c) Brain
d) Ear
e) None of these

Answer : C

41. What are the two major types of computer chips?
a) External memory
b) Primary memory chip
c) Microprocessor chip
d) Both (B) and (C)
e) None of these

Answer : D

42. Who built the first computer mouse?
a) Doughlas Engelbart
b) William English
c) Daniel Cougher
d) Robert Zawacki
e) None

Answer : B

43. What is a Kimball tag?
a) An address label
b) A gift token
c) A security key
d) An input medium
e) None

Answer : D

44. Dot – matrix is a type of?
a) Tape
b) Printer
c) Disk
d) Bus
e) None of these

Answer : B

45. What are the concentric circles on floppy disks know as?
a) Tracks
b) Cylinders
c) Sectors
d) Segments
e) None of these

Answer : A

46. What does the disk drive of a computers do?
a) Rotate the disk
b) Read the disk
c) Load a program from the disk into the memory
d) Both (B) and (C)
e) None of these

Answer : D

47. A ___ is a computer connected to two networks?
a) link
b) server
c) gateway
d) bridge way
e) None of these

Answer : B

Leave a Reply

Your email address will not be published.