Computer Knowledge Important Mock Test – 6 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

Computer Knowledge Important Mock Test – 6 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

1. Which of the following are the major components in a computer?
a) CPU, CD ROM, Mouse, Keyboard
b) Memory, Video card, Monitor
c) Modem, Printer, Screen
d) CPU, Memory, System bus, Input H/w, Output H/w

Answer : D

2. How the information is transformed from one component to another component in a system
a) System bus
b) Memory
c) Keyboard
d) Monitor

Answer : A

3. MS-Access, MS-FoxPro is the examples of what type of software?
a) Spread Sheet
b) Presentation Software
c) Database Management
d) None of the above

Answer : C

4. Windows operating system have
a) Graphical User Interface
b) Command based Interface
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : A

5. —- Allows more data to be stored on a disk
a) Data Compression
b) Disk Defragmentation
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : A

6. A text-based language with codes or tags used for developing web pages is called
a) Java
b) HTML
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

7. CASE stands for
a) Computer Aided Software Engineering
b) Common Aided Software Engineering
c) Computer Access Software Engineering
d) Computer Aided Software Engine

Answer : A

8. The primary job of the information system is
a) Data collection
b) Data transfer
c) Transform inputs to information
d) None of the above

Answer : C

9. —- Is the software that allows the computer to interact with users and hardware
a) System Software
b) Application software
c) Development software
d) None of the above

Answer : A

10. This type of boot occurs when the computer is already on, and you restart it without turning off the power
a) Generic boot
b) Live boot
c) Warm boot
d) Cold boot

Answer : C

11. A concentric ring on a hard disk is referred to as a
a) Track
b) Sector
c) Table
d) None of the above

Answer : A

12. Which of the following best describes the purpose of generating a flowchart as part of the design of a computer program
a) To test and maintain the efficiency of the overall program
b) To present the steps needed to solve the programming problem
c) To ensure that all methods are appropriately linked
d) To determine the necessary number of global and local variables

Answer : B

13. Which of the following would best facilitate the expansion of a computer program?
a) Incorporation of diagrams into the design documents
b) Minimal use of global variables in the source code
c) Construction of methods that are highly dependent on one another
d) Extensive use of functions, that support the debugging process

Answer : B

14. —- Is/are the steps that tell the computer how to perform a particular task
a) Data
b) Instructions
c) Information
d) Documentation

Answer : B

15. A computer contain many electric, electronic, and mechanical components known as
a) Software
b) Input devices
c) Output devices
d) Hardware

Answer : D

16. —- Is the most widely used coding scheme used to represent data
a) ASCII
b) Unicode
c) EBCDIC
d) Multi code

Answer : A

17. — Is the most common type of volatile memory
a) ROM
b) CMOS
c) Flash Memory
d) RAM

Answer : D

18. A — is equal to approximately 1 million bytes
a) Kilobytes
b) Mega bytes
c) Giga bytes
d) Tara bytes

Answer : B

19. Two categories of software are
a) Operating System& System Software
b) Utility Programs
c) System software and Utility Programs
d) System software and Application Software

Answer : D

20. Notebook computers
a) Can run on batteries or standard power supply
b) Are less expensive than a desktop with similar capabilities
c) Facilities are less
d) None of the above

Answer : A

21. The world’s largest computer network is —
a) Internet
b) Intranet
c) LAN
d) MAN

Answer : A

22. Transaction Processing Systems are the basic business systems that serve which level of the organization
a) Middle level
b) Senior level
c) Operational level
d) None of the above

Answer : C

23. In batch processing
a) Transactions are processed immediately in batches
b) Transactions are accumulated in batches until it is time to process them
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : C

24. Which of the following is the most powerful computer
a) Mainframe computer
b) Micro computer
c) Super computer
d) Mini computer

Answer : C

25. A program written in a machine language is called — program
a) Object
b) Computer
c) Assembler
d) High level

Answer : A

26. A collection of wires that connects several devices is called
a) Link
b) Bus
c) Cable
d) Port

Answer : B

27. The fastest type of memory is
a) Tape
b) Semi conductor memory
c) Disk memory
d) Bubble memory

Answer : B

28. Which of the following translator program coverts assembly level language program to object program?
a) Assembler
b) Complier
c) Micro processor
d) Linker

Answer : A

29. Barcodes stores information by using
a) Dots
b) Thick and thin lines
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

30. Which of the following are the main problems in File Management System?
a) Data redundancy
b) Difficulty in updating
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : C

31. In a database related fields are grouped to form
a) Record
b) File
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

32. Which of the following parts of a computer is necessary to enable it to play music?
a) Sound cards
b) CD-Ram
c) MIDI interface
d) Serial interface

Answer : A

33. Which one of the following printers is suitable for printing sprocket fed
carbon copies?
a) Laser
b) Dot matrix
c) Ink jet
d) None of the above

Answer : B

34. To be effective a virus checker should be
a) Replaced regularly
b) Never updated
c) Updated regularly
d) None of the above

Answer : C

35. Passwords enable users to
a) Get into the system quickly
b) Make efficient use of time
c) Retain confidentiality of files
d) Simplify file structure

Answer : C

36. Automated transaction for the purchase of goods over the Internet is called
a) E-Shopping
b) Web-Purchase
c) E-Commerce
d) Web-Shopping

Answer : C

37. Which one of the following would be the best to use to produce hundreds of letters at a time with same matter to different addresses?
a) Personal information
b) Email group
c) DTP
d) Mail merge

Answer : D

38. A:\ refers to —
a) A file name
b) Root directory
c) Hard drive
d) None of the above

Answer : B

39. Which of the following input device would be best suited to capturing images for use with a personal computer
a) Digital camera
b) Graphics tablet
c) Touch Screen
d) Optical Mark Reader

Answer : D

40. The concept of “Zero Administration” is associated with —
a) Network computer
b) Mini computer
c) Micro computer
d) None of the above

Answer : A

Leave a Reply

Your email address will not be published.