Computer Knowledge Important Mock Test – 7 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

Computer Knowledge Important Mock Test – 7 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

1. A ——–is an electronic device that executes the instructions in a program.
(a)Gadget
(b) Computer
(c) Electronic Instrument
(d) Device

Answer : B

2. Match the following.
(a) Accepts Data 1. Output
(b) Processes Data 2. Storage
(c) Produces Output 3. Processing
(d) Stores Result 4. Input
(a) a-4 ,b-3 ,c-4 ,d-2
(b) a-2,b-1,c-3,d-4
(c) a-3,b-2,c-1,d-4
(d) a-1,b-4,c-2,d-3

Answer : A

3. The physical parts of the computer known as —
(a)Software
(b) Data
(c) Hardware
(d)Information

Answer : C

4. The programs (instructions) that tell the computer what to do is called as—-
(a)Information
(b) Data
(c) Hardware
(d) Software

Answer : D

5. What makes a computer powerful?
(a)Speed
(b) Reliability
(c) Storage
(d) All of the above

Answer : D

6. PDA refers to —–
(a) Personal Digital Assistant
(b) Personal Device Assistant
(c) Person Digital Assistant
(d) Personal Data Assistant

Answer : A

7. The computer, which is used for massive amounts of calculations like weather forecasting, engineering design and economic forecasting etc., is known as —
(a)Mini Computer
(b) Notebook
(c) Desktop Computer
(d) Super Computer

Answer : D

8. —–Is the heart of a network of computers or terminals, which allows
people to work at the same time on the same data.
(a)Mainframe Computer
(b) Personal Computer
(c) Mini Computer
(d) Super Computer

Answer : A

9. —–Handles communication between computers on the network.
(a)Computer
(b)Central Processing Unit
(c) A Network Server
(d)Storage Unit

Answer : C

10. Find the right sequence in most of the cases to produce a document .
(a)Edit, Format, Print, Create, Save
(b)Create, Edit, Format, Print, Save
(c) Create, Edit, Format, Save, Print
(d)Edit, Format, Create, Print, Save

Answer : C

11. Data means the —- given to a computer.
(a)Information
(b)Input
(c) Values
(d)Raw facts

Answer : D

12. Programs are the sets of —– that direct the computer.
(a)Commands
(b)Instructions
(c) Values
(d)Variables

Answer : A

13. —— Are the special codes or keywords that the user inputs to perform
a task.
(a)Commands
(b)Instructions
(c) Programs
(d)Software

Answer : B

14. —– Is the device, which moves cursor around the screen faster than using keystrokes.
(a) Joystick
(b)Keyboard
(c) Mouse
(d)Pointing device

Answer : C

15. —– Has no ability to process or store data.
(a)Terminal
(b)A Intelligent terminal
(c) A Dumb terminal
(d)None of the above

Answer : C

16. —–Can process or store on its own, at least to a limited extent.
(a) A Intelligent terminal
(b)Terminal
(c) Screen
(d)A dumb terminal

Answer : A

17. Name of the terminal, which is used at supermarkets, departmental stores and restaurants etc.
(a)Intelligent terminal
(b)Point-of-Sale terminal (P-O-S)
(c) Calculating Machines
(d)None of the above

Answer : B

18. CPU stands for —-
(a)Central Processing Unit
(b)Central Protecting Unit
(c) Computer Processing Unit
(d)Central Program Unit

Answer : A

19. VDT refers to —-
(a)Vital Data Transfer
(b)Virtual Data Transfer
(c) Video Desk Terminal
(d)Video Display Terminal

Answer : D

20. The keys on the keyboard, which may be programmed to do a special tasks are the —
(a)Numeric key pad
(b)Arrow keys
(c) Function keys
(d)Navigation keys

Answer : C

21. Joystick, Mouse etc. are the examples of —–
(a)Multimedia devices
(b)Data entry devices
(c) Pointing devices
(d)None of the above

Answer : C

22. —– Is the part of the computer that controls the machine cycle.
(a)Control unit
(b)ALU
(c) Memory
(d)None of the above

Answer : A

23. Find the correct sequence in a machine cycle.
1. Actually process the command
2. Translate it into computer commands
3. Write the result to a main memory
4. Get an instruction from main memory
(a)4,1,2,3
(b) 4,2,1,3
(c) 4,3,2,1
(d)1,2,3,4

Answer : B

24. ALU stands for.
(a)Arithmetic Logical Unit
(b) Arithmetic Local Unit
(c) Arithmetic Unit
(d) Accurate Logical Unit

Answer : A

25. Greater than (>) is a arithmetic operator (Right (A) / Wrong (B)

Answer : B

26. Divide (/) is a logical operator (Right (A) / Wrong (B)

Answer : B

27. Not Equal to (Not =) is a logical operation (Right (A) / Wrong (B)

Answer : A

28 Multiply (*) is a arithmetic operation (Right (A) / Wrong (B)

Answer : A

29. Equal to (=) is Arithmetic operation (Right (A) / Wrong (B)

Answer : B

30. Plus (+) is Arithmetic Operation (Right (A) / Wrong (B)

Answer : A

31.Find the different one.
(a)DOS
(b)Windows
(c) Unix
(d)MS-Word

Answer : D

32. When the computer is turned off. All the data in a main memory disappears. A data storage method of this type is called.
(a)Non-Volatile
(b)Volatile
(c) Cache
(d)None of the above

Answer : B

33. Numbers written with just 0 and 1 are called — numbers
(a)Binary
(b)Digital
(c) Logical
(d)General numbers

Answer : A

34. Match the following
(a) 1 Bit                                     1. 8 Bits
(b) 1 Byte                                  2. 0 or 1
(c) 1 Kilobyte (KB)                 3. 1024 Kilobytes
(d) 1 Megabyte (MB)             4. 1024 Bytes
(a) a-2, b-1, c-4, d-3
(b)a-1, b-2, c-3, d-4
(c) a-2, b-3, c-4, d-1
(d)a-1, b-4, c-2, d-3

Answer : A

35. —- is the amount of data the CPU can transmit at a time to main memory and to input and output devices
(a)Bus Width
(b)Data Width
(c) Memory Width
(d)None of the above

Answer : A

36. The information processing cycle includes the following processes
(a)Input, Processing, Output, Storage
(b)Input, Output, Manipulation, Arithmetic
(c) Data, Processing, Printing, Editing
(d)Storage, Display, Data, Information

Answer : A

37. The processor consists of the following parts
(a)CPU & Main memory
(b)Control Unit and ALU
(c) Main Memory and Storage
(d)Operating System and Applications

Answer : B

38. The ALU performs the following actions
(a)Both Calculations & Logical Operations
(b)Only calculations
(c) Checks data for accuracy
(d)None of the above

Answer : A

39. The Megabyte actually equal to — kilobytes
(a) 1000
(b)1042
(c) 1024
(d)1024*1024

Answer : C

40. —-Works like a photocopy machine and creates a digital image
(a)Scanner
(b)Barcode
(c) Printer
(d)Monitor

Answer : A

41. Typing the wrong character is what type of error
(a)Transposition Error
(b)Transcription Error
(c) Typing Error
(d)Technical Error

Answer : B

42. Which of the following is an example of Transcription error
(a) 7355 instead of 3755
(b)Saksi instead of sakshi
(c) 7355 instead of 7455
(d)None of the above

Answer : C

43. Interchanging the two characters is — type of error
(a)Transposition error
(b)Transcription error
(c) Tying error
(d)Technical error

Answer : A

44. The computer message reads, “Do you want to save the changes made to Document 1?” The user clicks on the button labeled “YES”. This is an example of —-
(a)Data Input
(b)User Interaction with the system
(c) A program
(d)None of the above

Answer : B

45. 1 nanosecond means —-
(a) 1 billionth of a minute
(b)I billionth of a second
(c) 1 millionth of a minute
(d)1 millionth of a second

Answer : B

46. After completion of typing we will get print, this output is called
(a)File
(b)Softcopy
(c) Multimedia
(d)Hardcopy

Answer : B

47. Output with a combination of sounds, videos and pictures is called as —
(a)File
(b)Softcopy
(c) Multimedia
(d)Hardcopy

Answer : C

48. A laser printer is an example of — printer
(a)Dot-matrix
(b)Continuous-form
(c) Chain
(d)Non-impact

Answer : D

49. An individual dot on a computer screen is called —
(a)Character
(b)Pixel
(c) Font
(d)Dot

Answer : B

50. The speed of the laser printer can be measured in
(a)Pages Per Minute (PPM)
(b)Characters Per Minute (CPM)
(c) Lines Per Minute (LPM)
(d)Inches Per Second (IPS)

Answer : A

Leave a Reply

Your email address will not be published.