Computer Knowledge Important Mock Test – 9 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

Computer Knowledge Important Mock Test – 9 For APPSC & TSPSC All Competitive Exams Special

1. —- Is a program which reproduces itself
a) Virus
b) Software
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : A

 

2. —- Viruses that aim at the boot sector of a hard drive are infecting a very crucial component of the boot process
a) File infection virus
b) Boot virus
c) Network virus
d) E-mail virus

Answer : B

3. —- Is the virus that they will attach themselves to EXE files, compressed files like ZIP files and driver files
a) File infector virus
b) Boot virus
c) Network virus
d) E-mail virus

Answer : A

4. —- Is the virus, which is uniquely created to quickly spread throughout the local area network
a) File infector virus
b) Boot virus
c) Network virus
d) E-mail virus

Answer : C

5. Which of the following are the main purposes of an operating system
a) To provide an environment for a computer user to execute programs on a computer hardware in a convenient and efficient manner
b) To allocate separate resources of the computer as needed to solve the problem given
c) Supervision of the executions of user programs to prevent errors and improper use of computer
d) All of the above

Answer : D

6. Define acronym ‘spooling’
a) Simultaneous Peripheral Operation On-line
b) Simultaneous Peripheral Operation Off-line
c) Simultaneous Peripheral Organization On-line
d) System Peripheral Operation On-line

Answer : A

7. Several programs are in a memory concurrently; the system switches among the programs for efficient processing and minimal idle time is
called —-
a) Multi tasking
b) Multi programming
c) Multi functioning
d) None of the above

Answer : B

8. —- Is the using scheduling and multiprogramming to provide an economical interactive system of two or more users
a) Time sharing
b) Time changing
c) Processing
d) None of the above

Answer : A

9. —- Is a system with two or more central processing units
a) No definition
b) Multi processor
c) Double processor
d) None of the above

Answer : B

10. —– Is the system where fast response is desirable, but not required
a) Real time systems
b) Time sharing systems
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : B

11. —- Is the system where processing must be completed with in certain time constraints appropriate for the system
a) Real time systems
b) Time sharing systems
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : A

12. —-Is the smallest block that can be read or written on a disk
a) Sector
b) Track
c) Disk
d) None of the above

Answer : A

13. —- Is the collection of sectors all as same circumference on a single surface
a) Track
b) Sector
c) Disk
d) None of the above

Answer : A

14. —- Is the time interval when a process uses Central Processing Unit only
a) CPU burst
b) I/O burst
c) (a) And (b)
d) Either (a) or (b)

Answer : A

15. —–Is the time interval when a process uses I/O devices only
a) CPU burst
b) I/O burst
c) (a) And (b)
d) Either (a) or (b)

Answer : B

16. —- Is simply consists of one or more attributes that determine other attributes
a) Lock
b) Database
c) Key
d) None of the above

Answer : C

17. Be unique is the characteristic of the — key
a) Primary
b) Secondary
c) Foreign
d) Candidate

Answer : A

18. A unique key can uniquely identify each —- in a table
a) Field
b) Row
c) File
d) Database

Answer : B

19. —- Is a database that treats all of its data as a collection of relations
a) Relational database
b) Rational database
c) (a) And (b)
d) None of the above

Answer : A

20. —- Is the precise set of instructions that describes how to perform a specific tasks
a) Algorithm
b) Graph
c) Pie chart
d) None of the above

Answer : A

21. Which of the following is a programming language
a) MS-Word
b) C++
c) Access
d) Power point

Answer : B

22. —- Is the process of writing the programs is commonly called
a) Software
b) Coding
c) Debugging
d) None of the above

Answer : B

23. —– Is the special program that converts programming language instructions into machine level instructions
a) Modem
b) Central Processing Unit
c) Compiler
d) None of the above

Answer : C

24. After the program has been complied, the resulting set of instructions is called
a) Final result
b) Information
c) Executable code
d) Source code

Answer : C

25. Which of the following is presentation application software
a) MS-Power point
b) MS-Word
c) MS-Excel
d) MS-Access

Answer : A

26. —- Is a specific combination of a microprocessor family and an operating system
a) Platform
b) Operating system
c) Central Processing Unit
d) None of the above

Answer : A

27. —-Platform comprises a windows operating system and an intel or intel compatible microprocessor
a) Wintel
b) Macintosh
c) Normal platform
d) Java platform

Answer : A

28. Application software is
a) System specific
b) User specific
c) Platform specific
d) None of the above

Answer : C

29. An operating system runs multiple applications simultaneously known as
a) Multitasking
b) Multiprogramming
c) Programming
d) None of the above

Answer : A

30. Which of the following language use interpreter
a) C++
b) COBOL
c) BASIC
d) All of the above

Answer : C

31. —- Is a database program that stores information that can be manipulated, stored and filtered to meet your specific needs
a) Access
b) Power point
c) Excel
d) None of the above

Answer : A

32. —- Creates multimedia presentations to display information in a graphical format
a) Access
b) Power point
c) Excel
d) None of the above

Answer : B

33. —- Allows you develop spreadsheets that display data in various tabular and visual formats
a) Access
b) Power point
c) Excel
d) None of the above

Answer : C

34. FORTRAN is
a) Formula translation
b) Formula generation
c) Format generation
d) Format translation

Answer : A

35. EEPROM stands for
a) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b) Electrically Erasable Programmable Run Only Memory
c) Electrically Efficiently Programmed Read Only Memory
d) Efficiently Erasable Programmable Read Only Memory

Answer : A

36. —- Generation computers are very big in size with less memory
a) Third Generation
b) Fourth Generation
c) First Generation
d) Fifth Generation

Answer : C

37. EBCDIC stands for
a) Extended Binary Cut Decimal Interchange Code
b) Extended Binary Coded Dedicated Interchange Code
c) Extended Binary Coded Decimal Inner Code
d) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

Answer : D

38. Computer can do every thing except
a) Processing
b) Storing
c) Analyzing
d) Own decisions

Answer : D

39. —- Is a data model in which the data is organized into a tree like structure
a) Hierarchical database model
b) Sequential model
c) Dimensional model
d) None of the above

Answer : A

40. SQL stands for
a) Structured Quest Language
b) System Query Language
c) Structured Query Language
d) Standard Query Language

Answer : C

Leave a Reply

Your email address will not be published.