Computer Knowledge Important Mock Test – 2 For APPSC & TSPSC ALL COMPETITIVE EXAMS SPECIAL

Computer Knowledge Important Mock Test – 2 For APPSC & TSPSC ALL COMPETITIVE EXAMS SPECIAL

1. The earliest calculating devices are:
a) Clock
b) Difference Engine
c) Abacus
d) Calculator

Answer : C

2. The basic operations performed by a computer are:
a) Arithmetic Operations
b) Logical Operations
c) Storage and relative
d) All of the above

Answer : D

3. The man who built the first Mechanical Calculator was:
a) Joseph Marie Jacquard
b) John Mauchly
c) Blaise Pascal
d) Harward Ailken

Answer : C

4. Punched cards were first introduced by
a) Powers
b) Pascal
c) Jacquard
d) Herman Hollerith

Answer : D

5. What does ‘DOS’ stand for?
a) Disk Originating System
b) Dynamic Operating System
c) Disk
d) Operating System

Answer : C

6. What is MS Word?
a) A game
b) An Operating System
c) Word Processing Software
d) Typing tutor software

Answer : C

7. MS Excel is a:
a) Window based word processor package
b) Window based spreadsheet package
c) DOS based spreadsheet package
d) Window based accounting package

Answer : B

8. Power Point can display date from which of the following add-in software of MS-Office:
a) Equation Editor
b) Organization Chart
c) Photo Album
d) All of these

Answer : D

9. The first network that planted the seeds of Internet was:
a) ARPANET
b) NSF net
c) V net
d) I net

Answer : A

10. Abbreviation www in www.yahoo.com, stands for
a) World Word in Wonder
b) World Wide Web
c) World Web is Widening
d) Wonderful World Web

Answer : B

11. What is Active Desktop?
a) A term that is synonymous with viewing your desktop as a web page
b) A feature to customize your desktop to display information you can update from the Internet.
c) Both (a) and (b) above mentioned.
d) Software

Answer : C

12. Active Window means
a) The active window is designated by a different color toolbar than other open windows.
b) The window that currently open
c) Both (a) and (b) above mentioned
d) The window that is last used

Answer : C

13. A bitmap is
a) Is a format which windows use for desktop wallpaper?
b) A graphic file format made up of small dots.
c) A specific kind of bitmap file with the BMPextention.

d) All of the above.

Answer : D

14. Which of the following printers generates character from a grid
a) Inkjet
b) Laser
c) Daisy wheel
d) Dot matrix

Answer : D

15. Close Button
a) When clicked will close the dialog box, document or program displayed in the window.
b) Is located at the right top end of the title bar of most Windows.
c) Implies for the small button with an X on it
d) All of the above

Answer : D

16. A dialog box is a one
a) Which is a sort of on-screen from where you can fill in the blanks, make selections from lists and chose various combinations of options and settings.
b) In which you can connect to another Internet user and establish an audio
and video contact using Microsoft Word.
c) In which you can give verbal commands to Microsoft Word menu
d) All of the above

Answer : A

17. A letter, memo, proposal or other file that is created using Microsoft Word is called as
a) Master
b) Slide
c) Document
d) Worksheet

Answer : C

18. The meaning of double-click is
a) Pushing and releasing the main mouse button twice in rapid succession when the on-tree mouse pointer is positioned over the desired item
b) Appearance of an icon
c) To take a selection from the document and move it to the clipboard
d) All of the above

Answer : A

19 A folder:
(A) is an organizational tool used to store files.
(B) is synonymous with directory, but folder is the newer preferred term (C)contains data
a) A only
b) B only
c) C only
d) None of the above

Answer : D

20. Commercially produced first computer
a) IBM
b) MIPS
c) UNIVAC
d) EDSAC

Answer : C

21. Banks and other big organizations requiring large data storage use:
a) Laptop PC’s
b) Desktop PC’s
c) Mainframe Computer
d) Workstation

Answer : C

22. High Level Language useful by the beginners is
a) BASIC
b) PASCAL
c) FORTRON
d) COBOL

Answer : D

23. For Scientific work the most popular language is
a) PASCAL
b) FORTRON
c) COBOL
d) PROLOG

Answer : B

24. Which is not the portable computer?
a) Micro-processor
b) Calculator
c) Series Computes
d) Parallel Computers

Answer : D

25. OBJECT ORIENTED language is
a) ADA
b) PROLOG
c) PASCAL
d) FORTRAN

Answer : A

26. Information is
a) Summarization process of data
b) Data Information
c) Textual form of data
d) Facts and figures

Answer : A

27. Total memory of system can be known using
a) DIR commands
b) MEM commands
c) Warm boot
d) TOT MEM commands

Answer : B

28. For running WINDOW minimum disk free space required is
a) 8 MB
b) 10 MB
c) 16 MB
d) 32 MB

Answer : A

29. The first graphical web browser are
a) Gopher
b) WAIS
c) CERN
d) Mosaic

Answer : D

30. The programs used to view web pages are called
a) Clients
b) Server
c) Browser
d) Programmer

Answer : C

31. FTP means
a) File Transfer Protocol
b) File Telnet Protocol
c) Fast Track Processing
d) Fine Tunning programs

Answer : A

32. Which among the following is faster that Main Memory
a) RAM
b) ROM
c) Cache
d) None of the above

Answer : C

33. Semi Conductor Memory is known as
a) RAM
b) ROM
c) PROM
d) EPROM

Answer : A

34. In which generation computer IC have been used
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Answer : C

35. High level language is
a) Machine Independent
b) Machine dependent
c) (a) And (b) are true
d) (a) And (b) are false

Answer : A

36. Hypertext is
a) Text stored in the memory of the computer
b) Text displayed on the screen of the computer
c) Special text used in developing Internet developing package
d) A system of managing textual Information by creating associations between different documents

Answer : D

37. Information on a computer is stored in the form of
a) Files
b) Folders
c) Directory
d) Data dictionary

Answer : A

38. TCP is
a) Transfer control protocol
b) Transfer control process

c) Transmission control protocol
d) Transmission control process

Answer : C

39. Every computer on the Internet is known as
a) Host
b) Client
c) Modem
d) Server

Answer : A

40. Fax machines are used to send documents through a
a) Telephone line
b) Modems
c) Co-axial Wire
d) All of these

Answer : A

41. The term overflow means
a) An excess of Internal storage
b) An excess of external storage
c) A situation where record cannot fit in to its right place
d) A device, which controls the level of humidity in the computer room.

Answer : A

42. In computer science, by Information we mean
a) Any output coming out from computer
b) A report printed by computer
c) Processed data put in intelligent form
d) Plural of data

Answer : C

43. Which of the following are parts of the CPU?
a) Secondary Memory
b) Control unit
c) Input device
d) Printer

Answer : B

44. The purpose of an application program is to
a) Meet specific user needs
b) Make equivalent run better
c) Allow the operating system to control resources better
d) Convert program written in high-level language to machine level language

Answer : A

45. Micro computers are
a) 8 bit
b) 16 bit
c) 32 bit
d) Either 8 or 16 bit

Answer : D

46. LSTS (Large Integration) used in
a) First generation
b) Second generation
c) Third generation
d) Fourth generation

Answer : D

47. A…………….is used as a server in LAN
a) Micro Computer
b) Mini Computer
c) Mainframe Computer
d) Super Computer

Answer : B

48. A can operate at high speeds and can support hundreds of users
a) Micro Computer
b) Mini Computer
c) Mainframe Computer
d) Super Computer applications

Answer : C

49. COBOL is widely used in
a) Commercial
b) Scientific
c) Space
d) Mathematical

Answer : A

50. E-MAIL stands for
a) Electric mail
b) Electronic mail
c) Emergency mail
d) None

Answer : B

Leave a Reply

Your email address will not be published.